Genel

D Vitamini Eksikliği Neyi Tetikler ?

Vitamin D Eksikliği Neyi Tetikler

Prof. Dr. Canan Karatay, vücudumuzda yeterli seviyede vitamin D olmadığı zaman yaşayabileceğimiz olumsuzlukları ve bunların önüne nasıl geçebileceğimizi anlattı.

Bütün temel şikâyetlerimizin hormonlarımızın altüst olmasından kaynaklanıyor olduğunu dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay, “Leptin ve de insülin hormonlarının yüksekliği, vücuttaki diğer hormonların bütün dengesini bozduğunu daha önce de açıklamıştık. Bununla beraber vitaminlerde de diğer hormonlarda da bozukluk oluyor. En önemli hormonlardan biri de D vitaminidir. D vitamini, vitamin değildir. D vitamini hormondur. Her zaman söylüyoruz. Vücutta yapılan bir olaydır. Gün ışığında cildimize ultraviyole B ışınları güneşten gelip temas ettiği zaman, cildimizde bulunan kolesterol ile birlikte vitamin D oluşur. Bu D vitamini inaktiftir. Böbreğe gider. Bağırsaklarda ve karaciğerde aktive dediğimiz D3 şekline dönüşür. Bütün vücudumuzda bulunan dört bin reseptöre etki eder. işte bunun eksikliği; insülin direnci olduğu zaman, leptin direnci olduğu zaman olur.” dedi.

Vitamin D Eksikliği Birçok Hastalığa Sebep Olur

Vitamin D Eksikliği Birçok Hastalığa Sebep Olur

D vitamini eksikliği ile kas ve eklem ağrılarının oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, “Eksik olduğu sürece ağrılarımızdan kurtulamayız. Uykusuz kalırız. Yapılan birçok çalışma vardır ve bu çalışmalarda biliyoruz ki artık D vitamini yalnız kemik metabolizmasıyla ilişkili değil, bütün vücudumuzla ilişkili çok önemli bir hormon olduğunu biliyoruz. D vitamini eksik olduğu zaman; kalp hastalıkları, infaktüs, kalp damar hastalıkları, felç. Ayrıca otoimmune dediğimiz hastalıklar. Bunların başında D-1 diyabet hastalığı, D-2 diyabet hastalığı geliyor. D vitamini ve kolesterol sinir sistemimizin ana yapı taşlarıdır. Beynimizin ve elektrik sistemimizin vücutta yapı taşlarıdır. İşte D vitamini ve kolesterol eksikliği olduğu zaman bir kere depresyon olur. Şizofreni olur, unutkanlık olur, demans olur, parkinson olur. Ayrıca D vitamini eksik olduğu zaman pankreasımızdan insülin hormonunun salgılanmadığı da bilinmektedir. MS dediğimiz hastalık, ALS dediğimiz hastalık, bütün bu hastalıklarda ve bağırsak hastalıklarında, kronik bağırsak hastalıklarında, kron hastalığında bunların eksikliği, D vitamini eksikliği bilinmektedir.” diye konuştu.

  Çikolata Kisti (Endometriozis) Gebeliğe Engel Olur Mu ?
Prof. Dr. Canan Karatay
Prof. Dr. Canan Karatay

D Vitamini Yüksek Kişilerde İnfaktüs Geçirme Oranı %50 Azalmakta

D vitamini düşük olan çocuklarda enfeksiyon hastalıkları oranının çok fazla olduğunu açıklayan Prof. Dr. Canan Karatay şunları söyledi, “Yapılan araştırmalar bize gösterdi günde iki bin ünite D vitamini verdiğimiz çocuklarda enfeksiyon dediğimiz hastalıklar, grip hastalıkları görülmemektedir. Ayrıca yapılan bir araştırmada da görülmüştür ki D vitamini yüksek olan kişilerde infaktüs geçirme oranı %50 azalmaktadır. D vitamini kalp krizi riskini de azaltmaktadır. Damarlarda D vitamini eksik olduğu zaman sertlik yapıyor. Damarların sertliği, tansiyon yüksekliği demek, Felç demek. Onun için D vitamininden korkmayacağız. Şimdiye kadar hiçbir zaman toksik etkisi gözükmemiştir.” (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu